Geometrie

Introductie

Wat is belangrijker voor de handling en comfort van de fiets dan de gemonteerde banden of groepset? Juist ja, de geometrie van het frame. De belangrijkste aspecten van de geometrie (maat, stack en reach) ken je waarschijnlijk al, maar er zijn ook andere  afstanden en hoeken van belang bij het kiezen van de juiste geometrie. Deze afmetingen beïnvloeden namelijk elk op hun eigen manier de handling en het comfort van een fiets. Aeross behandelt kort alle aspecten van de geometrie, zodat jij straks de beste keuze voor jouw frame kunt maken.

Maat

Allereerst zul je de juiste maat voor jouw lichaamsafmetingen moeten kiezen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat er hier geen universale standaard voor bestaat. Sommige fabrikanten gebruiken aanduidingen als XS t/m XL, weer anderen gebruiken afmetingen zoals “54”. De laatste zijn vaak een verwijzing naar de lengte van de zadelbuis in cm. Vaak corresponderen de maten zoals XS t/m XL ook met een bepaalde lengte in cm. Aeross hanteert de maten van XS t/m XL voor de maatvoering. Maat is belangrijk, maar zegt eigenlijk weinig over de karakteristieken van de fiets.

Stack en Reach

De belangrijkste pijlers van de geometrie van een frame zijn stack (A) en reach (B) bij gebrek aan goede Nederlandse woorden voor deze termen. In de rest van deze uitleg zullen meermaals Engelse termen voorkomen, deels omdat er geen fatsoenlijke vertaling voor is en deels omdat het gewoon gaver klinkt ;). Stack en Reach dus.

Stack is de afstand (verticaal) tussen het bottom bracket en de bovenkant van de balhoofdbuis. Wil je een comfortabelere fiets, dan wil je een grotere afstand voor de stack-lengte. Zoek je juist een optimale aerodynamische houding, dan zal deze lengte kleiner zijn zodat je lager op de fiets komt te liggen.

Reach is de horizontale afstand van bottom bracket tot het midden van de balhoofdbuis. Hier geldt: prestatiegerichte modellen zullen een langere reach hebben, zodat je meer languit op de fiets kan liggen en meer comfortabele modellen hebben een korte reach zodat je meer rechtop komt te zitten. Bij reach is het nog van belang om te melden dat er een verschil is tussen frame reach en rider reach. Frame reach is een afstand die vast staat. Rider reach is de afstand van het puntje van het zadel tot aan midden van het stuur. Deze kan aangepast worden door het het zadel verder naar voren of achteren te zetten of door een langere of kortere stuurpen te monteren.

Headtube

De headtube heeft twee eigenschappen die de handling beïnvloeden, namelijk de lengte van de buis (C) en de hoek (D) waarin deze buis staat t.o.v. de grond. Voor de hoek geldt hoe groter de hoek t.o.v. de grond hoe stabieler de fiets stuurt zeker bij lage snelheden. Hoe scherper (steep angle) deze hoek is hoe agressiever de fiets stuurt, zeker bij hoge snelheden. De lengte van de headtube zegt iets over de aerodynamica van de fiets. Een kortere headtube zorgt voor een meer aerodynamische houding en vice versa.

Setback van het zadel

De setback van het zadel verwijst naar de horizontale afstand tussen het bottom bracket (trapas) en het punt waar het zadel de zadelbuis raakt. Deze maatregel beïnvloedt de positie van de fietser ten opzichte van de trapas. Een grotere setback plaatst het zadel verder naar achteren, waardoor de fietser meer achter de trapas komt te zitten. Dit kan helpen om de druk op de voorkant van de fiets te verminderen, wat voordelig kan zijn voor langere ritten en meer stabiliteit biedt bij klimmen. Een kleinere setback plaatst het zadel meer naar voren, wat resulteert in een meer agressieve en aerodynamische positie die geschikt is voor wedstrijden en snelle ritten.

Bij het kiezen van de voor jouw racefiets is het belangrijk om rekening te houden met de ideale combinatie van Reach, Stack en setback van het zadel. Het gaat erom een balans te vinden tussen aerodynamica, comfort en prestaties, rekening houdend met je eigen lichaamsbouw, flexibiliteit en fietsdoelen.